OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Vojka

Vulkani

FireŽivijo! Ime mi je Vojka. Rada bi ti povedala nekaj malega o vulkanih. Vulkani so dobili ime po Vulkanu, rimskemu bogu ognja.

 

Vulkan ali ognjenik nastane, ko staljene kamnine, pepel in plini uidejo na plano skozi odprtino v Zemljini skorji. Ob ohlajanju se staljene kamnine in pepel strdijo in ustvarijo značilno obliko vulkanskega stožca.

Ob erupciji se lava iz žrela izliva po pobočjih vulkana. Vroč pepel in plini frčijo v zrak.

Nekatere vulkane prekrivata sneg in led. Ob izbruhu se staljeni led in sneg pomešata z muljem in vulkanskim pepelom. Tako nastala zmes vode in vulkanskega pepela in mulja lahko steče po pobočju v obliki vulkanskega toka – laharja.


Vulkanski zemljevid

Vulkani so zgrajeni iz čisto posebnih kamnin, ki jim rečemo predornine Klemen ali vulkanske kamnine. Na geoloških kartah Karli so največkrat prikazane s svetlimi barvami.

Predornine magmatske kamnine

  1. Lava
  2. Vulkanski čep
  3. Peščenjak
  4. Muljevec


Na geološki karti OneGeology vidimo vulkan Etna na Siciliji. Označen je z X. Vulkanske kamnine in lava so obarvani oranžno.

Static map.Vulkane delimo na aktivne, speče in ugasle. Aktivni vulkan lahko izbruhne v vsakem trenutku. Speči je tisti, ki v zadnjem času ni bil aktiven, vendar vemo, da je bil v ne tako davno preteklosti. Za ugasli vulkan velja tisti, za katerega predvidevamo, da ne bo nikoli več izbruhnil.


Več o vulkanih

Lave so različne. Lahko je tekoča in hitro teče po pobočjih. Ko se ohladi, dobi značilno vrvasto obliko. Rečemo ji vrvasta, Pahoehoe ali bazaltna lava.

Nekateri vulkani so mnogo bolj eksplozivni. Iz njih izhaja mnogo vročih plinov in močno lepljiva, počasi tekoča lava, ki ji zaradi njene sestave rečemo kisla lava ali pa Aa lava.

Lava, ki izbruhne pod morsko gladino, se imenuje blazinasta lava. Ime je dobila po blazinastih oblikah kamnine, ki ob tem nastane. Kljub privlačni obliki spanje na teh blazinah ne bi bilo niti malo udobno.


Ring of Fire East Ring of Fire West

Zemljino površino grade tektonske plošče, ki se zelo, zelo počasi, a vztrajno premikajo. Kjer se plošče premikajo druga k drugi, se lahko zgodi, da del skorje porinejo navzdol vse do Zemljinega plašča. Tam se stali, magma pa se potem dvigne nazaj proti površini in tam ustvari vulkane. Območju, kjer poteka ta proces, rečemo Tihomorski ognjeni obroč. Prikazan je na teh slikah.


Podmorski izbruh blazinaste lave.
Mid-atlantskega grebena

Kjer se plošče odmikajo druga od druge, nastajajo v Zemljini skorji odprte razpoke. Skoznje lava uide na površje in ustvarja vulkane. Na sliki je prikazano območje Srednjeatlantskega grebena, kjer se to dogaja.


Vulkani nastajajo tudi na območjih vročih točk. Na vročih točkah so staljene kamnine Zemljinega plašča še posebno vroče, zaradi česar se skorja nad njimi skoraj v celoti stali. Skozi zelo tanko pregrado se lava zlahka prebije na površje. Ker se tektonske plošče skorje premikajo, vroče točke pa ne, so se na površju ustvarile sledi potovanja plošč v obliki vulkanov, razporejenih bolj ali manj v črti ali verigi. Najbolj znan primer so Havaji, ki jih vidimo na tej sliki.

Right arrowSodeluj

Živiš blizu vulkana? Povej, kako vulkan vpliva na tvoje življenje in kaj si misliš o tem. Uporabi naš spletni obrazec.