OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Školjke

Školjke žive na Zemlji že več kot 500 milijonov let. Pojavile so se v srednjem kambriju kar 300 milijonov let pred dinozavri. V mezozoiku in kenozoiku so preplavile morja in oceane, kjer kraljujejo še danes. Njihove lupine pokrivajo plaže po vsem planetu.

Školjke so zgrajene iz kristalov kalcita in aragonita, v prave fosile pa so se spremenile šele, ko je okamnel sediment, v katerem so bile zakopane. Mnoge so okamnele v življenjskem položaju, zaradi česar danes vemo precej o njihovem življenju.

Hudičev parkelj

Školjke še vedno žive predvsem v morju.

Školjkino mehko telo varujeta dve, običajno skledasto oblikovani lupini. Okamnele so največkrat prav te, le redko pa obe lupini ene školjke najdemo skupaj, saj po smrti mehko elastično tkivo, ki ju je povezovalo, hitro razpade.

Za odpiranje in zapiranje školjke skrbijo ligament in mišice, ki so pritrjene na mišične odtise - značilno oblikovane predele v notranjosti lupine. Oblikovanost mišičnih odtisov in sklepa so pomembni za določanje vrst školjk.

Ukrivljeno školjko Gryphaea imenujemo tudi hudičev parkelj. V sedemnajstem in osemnajstem stoletju so mnogi verjeli, da jih lahko ozdravi artritisa.

 

« Nazaj Fonzi