OneGeology Kids banner To be the provider of geoscience data globally Navigation
Main content
Bottom links

OneGeology Kids


Egon

Energija

Hej, prijatelj, jaz sem Egon! Pojasnil ti bom, kako geologija pomaga pri iskanju energije za naše hiše in avtomobile. Pazi, visoka napetost!

 

Si vedel, da so premog, nafta in plin fosilna goriva? Ogrevajo naše domove in poganjajo naše avtomobile. Fosilna goriva so nastala iz dreves, rastlin in majcenih morskih bitij, ki so jih pred milijoni let prekrili sedimenti. Ko so se ti organski ostanki pogrezali v zemeljske globine, so se tako silno stisnili in ogreli, da so iz njih nastala fosilna Fonzi goriva. Z gorenjem fosilnih goriv v elektrarnah spremenijo vodo v paro. Ta poganja generatorje, ki proizvajajo elektriko.

Na tem zemljevidu so predstavljena glavna nahajališča fosilnih goriv.


Legenda:

Premog
Coal symbol

Plin
Gas symbol

Nafta
Oil symbol


Več o fosilnih gorivih

Nafto in zemeljski plin najdemo ujeta v podzemnih žepih, imenovanih naftna ali plinska polja. Geologi si znajo pri iskanju teh polj pomagati s še tako neznatnimi znamenji in namigi na Zemljini površini, ki so predstavljeni na geoloških kartah Karli. Preberi več o tem.


Dežele po vsem svetu poskušajo zmanjšati izpuste ogljikovega dioksida v ozračje (tudi tisti delež, ki nastane z izgorevanjem fosilnih goriv) in geološke karte so spet v pomoč! Prav tako, kot sta se pod zemljo ujela nafta in zemeljski plin, lahko danes ujamemo ogljikov dioksid. S skladiščenjem v zemeljske globine lahko pomagamo pri zmanjševanju posledic globalnega ogrevanja.


Geotermalna energija

Iz dneva v dan se bolj zavedamo, da moramo nujno zmanjšati naš vpliv na okolje. Zato se usmerjamo v iskanje novih, tako imenovanih obnovljivih virov energije. Eden takih je toplota iz Zemljine notranjosti. Uporabljamo jo lahko na dva načina. S črpanjem tople vode Vili iz globin lahko neposredno ogrevamo domove in tovarne, toploto pa lahko v geotermalnih elektrarnah spremenimo tudi v elektriko. Geotermalne elektrarne proizvedejo 0,3 odstotka vse elektrike na svetu.

Ponekod topla voda priteče na površje kar sama. Takim izvirom rečemo termalni izviri. Povsod po svetu jih ljudje zajemajo in se v topli vodi kopajo. Kopališčem z naravno toplo vodo rečemo toplice. Že Rimljani so uporabljali geotermalne izvire za kopanje in za ogrevanje stavb.


Sodeluj

Ali veš, od kod prihaja elektrika? Razišči, pomisli in nam na spletnem obrazcu sporoči, kaj si ugotovil!